dijous, 5 de juny del 2008

Birmània: Democràcia segrestada (Taller de premsa).


Els 14 estats que componen la Unió de Myanmar no han pogut escapar de la dictadura des de 1962. Els militars mai han alliberat el poder. La repressió contra qualsevol vestigi d'oposició ofega al país. A més, Birmània és també escenari de la violació sistemàtica dels drets dels grups ètnics minoritaris.
Milers de civils són 'reclutats' per l'Exèrcit per a realitzar treballs forçosos en plantacions, en la construcció de carreteres o per a servir de porteadors o missatgers. Aung Sant Suu Kyi és el cap visible de l'oposició al règim des de finals dels 80.
La situació econòmica va ser el detonant de les protestes prodemocràtiques que al març de 1998 van començar a les universitats. Les actuacions de l'Exèrcit per a aixafar la rebel·lió van deixar una dada dramàtica per a la Història: el 8 d'agost de 1988 centenars d'estudiants moren víctimes de la brutal repressió contra els manifestants en els carrers de Rangun.
La realitat és avui dia rès ha canviat a Birmània. La repressió política continua a l'ordre del dia i, al maig de 2003, Suu Kyi va ser detinguda i retinguda a la presó durant més de tres mesos. Al setembre de 2003, la capdavantera opositora va començar una nova etapa d'arrest domiciliari —perllongat fins a avui a pesar de les pressions de la comunitat internacional—.
Els birmans aconsegueixen que el món torni fixar-se en ells al setembre de 2007: milers de monjos budistes es tiren al carrer contra la Junta Militar. El que va començar com una protesta de treballadors i estudiants contra la pujada del preu del petroli es va convertir en el crit desesperat d'un país sotmès a un govern repressiu . L'Exèrcit va ofegar amb violència la denominada 'Revolució del Safrà' i els somnis de democràcia van quedar en no-res.
Al maig de 2008, el cicló 'Nargis' castiga encara més a Birmània. Més de 30.000 morts, desenes desapareguts i una incalculable quantitat de persones que han perdut les seves cases, mentres, la Junta militar posa tot tipus de traves als cooperants estrangers i al repartiment de l'ajuda humanitària arribada de tots els racons del planeta.
Aquesta informació l'he tret de ELMundo
Sergi.