dimarts, 16 d’octubre del 2007

Dolor a Birmània.




Llegint la premsa aquests dies, hem trobat al diari Avui aquesta noticia que ens ha causat molta impressió:

"Desenes de milers de persones s'han sumat a les protestes que els monjos budistes birmans duen a terme des de fa dies arreu de Myanmar contra la dictadura militar que governa el país des del 1962. La principal ciutat birmana, Yangon, i altres localitats del país, han viscut les protestes més multitudinàries des que milers d’activistes demòcrates van manifestar-se contra el règim militar fa vint anys i van ser massacrats.

Uns 300.000 birmans han prés els carrers de Yangon i d’altres localitats com Sittwe, on gairebé la població sencera, d’uns 100.000 habitants, ha sortit per manifestar-se amb els monjos. A la segona ciutat més poblada del país, Mandalay, al nord, i Pakokku, en la regió central, també han tingut lloc grans protestes. A Pakokku és on ha començat la rebel·lió dels monjos arran de l’agressió patida per alguns religiosos a mans de soldats birmans.

En resposta a aquest incident i davant la negativa de la junta militar a disculpar-se pels maltractaments, l’Aliança de Tots els Monjos de Birmània ha convocat una gran protesta que ha estat secundada per activistes demòcrates i milers de ciutadans disposats a expressar el seu descontentament després de dècades de repressió.


Amenaces del règim militar birmà
El règim militar birmà ha reaccionat de forma amenaçadora a les protestes. La junta militar ha advertit que està preparada per “actuar” contra els monjos budistes que lideren les manifestacions.
El ministre d’Afers Religiosos, el general Thura Myint Maung, ha advertit als monjos que no trenquin les “normes i regulacions” budistes i ha responsabilitzat de les protestes “elements destructius” oposats a la pau a Myanmar, que té 53 milions d’habitants.


Violència potencial
Els monjos són molt respectats pels birmans i qualsevol acció que la junta militar fes contra ells podria provocar un esclat de violència als carrers.
La jornada de protestes multitudinàries ha anat precedida d’una ordre emesa a primeres hores del matí per la jerarquia de la institució budista de Myanmar –sotmesa al control governamental– perquè tots els monjos retornessin als seus monestirs i posessin fi a l’onada de concentracions contra el règim.

L’Associació de Presos Polítics de Birmània ha denunciat la detenció de 218 persones que han participat en les primeres protestes, que es van dur a terme l’agost passat."


Carlos i Sergio.