dilluns, 12 de novembre del 2007

Biografies del món: Gerónimo (Far West)

Gerónimo va ser el cap dels indis apatxes a nord Amèrica. Nascut el 16 de juny de 1823 i va morir el 17 de febrer de 1909 i el seu nom indi va ser Gokhlayah que significa un que badalla nom que li va posar son pare debut a que de petit estava cansat amb freqüència.

A l’any 1859 les tropes del governador militar Sonora van assassinar a la seva muller, als seus tres fills i a la seva mare. Gerónimo va jurar llavors venjar-se i es va associar amb Cochise, el cap dels apatxes chiricahua.

Al morir Cochise, el seu fill va proclamar a Gerónimo cap de la tribu. No obstant al 1876 se li va obligar a ingressar en una reserva índia.

Gerónimo va rebutjar pertànyer a aquell tros de terra àrid i va marxar a Mèxic al 1885 acompanyat d’un grup de guerrers entre els que estaven Chihuahua Mangas i Nachez.

Al 1886 es va donar l’ordre de recerca i captura contra Gerónimo, amb una recompensa de 2000 dòlars.

Gerónimo va decidir entregar-se i va ser recluit a la presó, on va permanèixer tres anys. Transcorregut aquell temps, va ser traslladat a una reserva índia a Oklahoma sense que tenis la oportunitat de veure de nou el seu poble. Allà va passar els seus últims anys de la seva vida.

Va morir als 84 anys d’edat.


Juan Carlos A.