dimecres, 10 de juny del 2009

Tangram (Taller "A què juguem?")


Per la construcció del nostre tamgram necesitarem:

·Fulla de paper

·Llapis

·Regle

·Fullola

·Vernis

·Una serra o algun altre aparell per tallar la fusta

·Llima

Historia: El tamgram és un joc xinès molt antic, consistent a formar siluetes de figures amb la totalitat d'una sèrie de peces donades. Les figures formades han d'usar totes les peces sense encavalcar-les ni sobreposar-les.

El tamgram consisteix en 7 peces:

  • 5 triangles de diferents mides

  • 1 quadrat

  • 1 paral·lelogram romboide

Hi ha diverses versions sobre l'origen de la paraula Tangram, una de les més acceptades explica que la paraula la va inventar anglès unint el vocable cantonès "tang" que significa xinès amb el vocable llatí "gram" que significa escrit o gràfic. Una altra versió diu que l'origen del joc es remunta als anys 618 a 907 de la nostra era, època en què va regnar a la Xina la dinastia Tang d'on es derivaria el seu nom.

El Tangram es va originar molt possiblement a partir del joc de mobles yanjitu durant la dinastia Song. Segons els registres històrics xinesos, aquests mobles estaven formats originalment per un joc de 6 taules rectangulars. Més endavant es va agregar una taula triangular i les persones podien acomodar les taules de manera que formessin una gran taula quadrada. Hi ha una altra variació més endavant durant la dinastia Ming i ca més endavant és quan es converteix en un joc.

Hi ha una llegenda que diu que un servent d'un emperador Xinès portava un mosaic de ceràmica, molt car i molt fràgil. El servent va ensopegar trencant el mosaic en trossos. Desesperat, el servent va tractar de formar de nou el mosaic en forma quadrada però no va poder. Tanmateix, es va adonar que podia formar moltes altres figures amb els trossos.

No se sap amb certesa qui va inventar el joc ni quan, doncs les primeres publicacions xineses en les quals apareix el joc daten del segle XVIII època per a la qual el joc era ja molt conegut a diversos països del món. A la Xina, el Tangram era molt popular i era considerat un joc per a dones i nens.

Construcció: El tamgram no té molta dificultat simplement és amb una fulla de paper fas les peces mitjansant el pasos :

Quan ja tenim les peces en paper, agafem la fullola i amb un regle fem el contorn de les peces. Després agafem una serra per tallar la fusta, ho llimem tot bé i vernicem. Un cop acabat tot aquest procediment ja podem jugar al TAMGRAM!

També podem fer una petita caixa per guardar el nostre tamgram, per la qual cosa necesitem un cuadrat de fusta i quatre troços rectangulars (2x22,5:2 de ample i 22,5 de llarg). Ho montem tot, enganchar-lo amb cola blanca, i posant cinta de carrosser. Deixem tota la nit que s'enganxi i ho treiem, després simplement ho pintem con nosaltres volguem i llest.